Prvotno rastišče Stevie so gorska območja Paragvaja in je bila že davno zelo uporabljena s strani Indijancev, v devetnajstem stoletju pa se je uporaba zelo razširila v Braziliji in Argentini.
Stevia je samorodni grmiček, večletna rastlina, ki zraste do višine 60 cm, na plantažah tudi do 90 cm. Rastlina ima veliko vejic, ki so porazdeljene po steblu s parnimi in mesnatimi listi. Listi stevie se pobirajo v začetnem stadiju cvetenja, takrat tudi razvije najbolj sladki okus.
Stevija je štiristokrat slajša od sladkorja vendar je telo ne prepozna kot sladkor in ne vpliva na porast insulina v krvi in ne vsebuje kalorij.
Stevia vsebuje visoke vsebnosti vitamina C, beta-karoten (pro vitamin A), kobalt, krom, rastlinske maščobe in vlakna, magnezij, železo, niacin, mangan, fosfor, kalij, proteine, riboflavin, selen, silicij, natrij, tiamin, vodo, cink.
Stevia se lahko koristno uporablja ko želimo odpraviti odvečne kilograme, saj ne vsebuje kalorij in hkrati zmanjšuje zaloge maščobnih skladišč ter odpravlja želje po mastni in sladki hrani. Stevia tudi uravnava apetit, po zaužitju daje občutek sitosti in pretirano željo po hrani. Dokazano je, da izboljšuje prebavo in delovanje gastroinestinalnega trakta, umirja želodec in pomaga, da se telo hitreje okrepi po boleznih.
Ključne prednosti:
● 100% naravno sladilo
● Brez kalorij in glikemičnega indeksa
● Primerno za diabetike in ljudi na dietah
● Enostavna za uporabo pri peki in kuhanju
Poreklo: Brazilija
Teža: 125 g